VPN Nedir Ve Nasil Çalisir?

Günlük bilgi arama, sosyal ağ, internet bankacılığı ve online alışveriş, internet ile yakından ilgili modern yaşamın gerçekleridir. İnternetin her kullanıcısı,  eğer ağ etkinliğinin izlenmesini veya kişisel verilerin hackerlar için kolay “av” olmasını istemiyorsa,VPN'nin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmelidir.

 

İnternette gezinirken, e-posta gönderirken veya internette alışveriş yaparken, gizli bilgiler İnternet üzerinden (örneğin, şifreler, kredi kartı verileri, kişisel bilgiler vb.) iletilir. Bu, bireyin mahremiyet hakkını ihlal eder veya finansal hasara neden olur. E-postanıza güvenli bir erişim sağlamak, genel Wi-Fi ağında güvenle gezinmek ve bölge ilkesi tarafından engellenen web sitelerini ziyaret etmek ister misiniz? Eğer öyleyse, VPN ile tanışma zamanı.

1 VPN'nin Çalışma Prensipleri

 

 Sanal Özel Ağ (VPN), Internet'e bağlı iki veya daha fazla cihaz arasında bulunan şifrelenmiş bir sanal kanaldır. Başka bir deyişle, korunan verileri “müşteri” ve “sunucu” arasında aktaran bir “tünel” dir. İki temel VPN hizmeti türü vardır: ağ tabanlı VPN ve istemci tabanlı VPN. Aynı prensipler üzerinde çalışırlar ancak farklı amaçlar için kullanılırlar. Kullanıcı-“istemci”, VPN servisini modern şifreleme protokollerinden (IKEv1, IKEv2, SSTP, OpenVPN, SoftEther, PPTP, SSL, vb.) biri aracılığıyla ağ iletişimi için bir kolaylaştırıcı olarak kullanmaktadır. Bu bilgi aktarımı modeli, gizli verilerin kullanılmasını engeller ve kullanıcının davranışlarını Internette izlemeyi zorlaştırır. VPN, ağ türüne ve kullanılan cihazlara bakılmaksızın bağlantıyı korur. Ne kullandığınız, ev veya ofisinizdeki kablolu bir ağ veya herkese açık kablosuz ağınız önemli değil. VPN aynı şekilde korur. Ayrıca, İnternet ağında VPN aracılığıyla çalışmak birçok fayda sağlar.

2   VPN Programı Ne Yapamaz?

  Her ne kadar VPN programı kullanımı İnternet kullanıcılarının hayatını kolaylaştırsa da ve İnternet'i daha kullanışlı, açık, özgür ve korunmuş hale getirme imkânı sunsa da, yetenekleri sınırsız değildir. VPN, web sayfalarının ve program dosyalarının kodlarına yerleştirilen virüslerden ve posta kutunuzdaki istenmeyen postalardan korunmaz.

3   VPN Kullanmanın Başlıca Faydaları

 İletilen Bilgilerin Şifrelenmesi

 Bir önemli avantaj; internette çalışmanın güvenilir bir şekilde korunmasıdır. Açık bir Wi-Fi ağı kullansanız bile, VPN aracılığıyla bilgilerin şifrelenmesi sizi kimlik, parola veya finansal bilgi hırsızlığından korur. Şifrelemenin kriptografik gücü seçilen protokole bağlıdır. En güvenli protokolü seçerseniz, uzlaşma için tek şey veri aktarım hızı olacaktır.

Gerçek IP'yi Gizleme

 ISP tarafından verilen IP'nin bir VPN hizmeti sunucusunun IP adresiyle değiştirilmesi olasılığı birkaç avantaj sunar. Öncelikle, gerçek IP adresiniz çeşitli web sitelerini kullanan kötü adamlar için mevcut değildir. İkinci avantaj iseinternet sörfü anonimliğidir. Ne ISS ne de devlet kuruluşu, ziyaret ettiğiniz web sitelerini takip edemez.

İnternette Sansür Kısıtlamalarının Önlenmesi

 Demokratik olanlar da dahil olmak üzere farklı ülkelerin hükümetleri giderek artan bir şekilde internet üzerinden sansür uygulanmasının gerekliliğini ilan ediyorlar. Bazı argümanları asılsız değildir; bununla birlikte, internet üzerindeki toplam kontrol arzusu, ifade özgürlüğünü tehdit etmektedir. Ülkenizde internet üzerinde sansür uygulandıysa, daha makul yasalara sahip bir ülkede bulunan VPN sunucusunu kullanabilirsiniz.

Sitelere Ve Uygulamalara Erişimin Açılması

 Bazı web siteleri ve çevrimiçi hizmetler, bölgesel ilkeye göre erişimi kısıtlamaktadır. VPN ile, bu web kaynaklarını (örneğin birçok ülkede engellenen Netflix veya BBC iPlayer) ücretsiz olarak ziyaret etme fırsatı elde edersiniz. VPN'yi IP adresleri, DNS ve WebRTS'nin sızıntıları üzerinde test eden pek çok farklı hizmet vardır, ancak bu bir sonraki önemli temadır.